Oksidatif Strese Mavi Çözüm
YABANMERSİNİ
Araştırmalara göre yaban mersini bir çok meyveden daha çok antioksidan içeriyor.Bu da Yaban mersini tüketiminin önemini bir kez daha gösteriyor.
ÖZELLİKLERİ-FAYDALARI
Elma,muz,patates,ayva gibi besinleri soyduktan bir süre sonra kararmaya başladıklarını gözlemleriz.Yada bir demirin uzun süre sonra paslanmaya başladığını çoğu kez görmüşüzdür.İşte bu kimyasal olaylar sonrasında oluşan olayları oksidatif stres diye özetleyebiliriz.
Yukarıda bahsettiğimiz olaylarda, serbest radikaller vücudumuzda besinlerin oksijen kullanarak enerjiye çevrilmesi sırasında oluşan metabolik yan ürünlerdir.Serbest radikaller hücrelere saldırarak hasar meydana getirirler.B u olayı da oksidatif stres olarak tarif etmek mümkündür.
Oksidatif stresle baş edebilme noktasında antioksidan içeren besinler devreye girerler.Antioksidanlar ,hücrelere zarar vermeye çalışan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücudumuzu koruma ve bağışıklığı güçlendirme çabasındadırlar.
Oksidatif stres bir hastalık değildir ,ancak hastalığa yol açabilecek ya da hızlandıracak bir etkendir.Genellikle koruyucu sağlık hizmetleri için bir uyarandır.
Sigara kullanımı,uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınması,aşırı alkol tüketimi,radyasyon, ,hava kirliliği,besinleri saklama ve pişirme hataları,yüksek oranda doymuş yağ içeren beslenme şekli,düzensiz yaşam şekli,aşırı yoğun egzersiz gibi pek çok detay hepimiz için oksidatif stres faktörü olarak karşımıza çıkar.Bunlar neticesinde bağışıklık sistemimizde düşüş başlar .
Antioksidan içeren besinlerle beslenme şeklimiz, oksidatif stresle mücadele ederek bizi kanser,kalp-damar hastalıkları,göz hastalıkları,Alzheimer gibi pek çok hastalıklardan korumaya yardımcıdır.
Araştırmalar göstermiştir ki antioksidan içeriği en yüksek meyvelerden biri YABAN MERSİNİdir.
Yaban mersini ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen ve mavi, mor renge sahip kendine özgü aroması ve tadı olan üzümsü meyveler grubundadır.
yaban mersini ve sağlığa faydaları
KANSER ÖNLEYİCİDİR:
Yapılan deneysel bir çalışmada lösemi ve kolon kanseri hücrelerinde en yüksek etkiyi yaban mersini göstermiştir. Bu çalışmada en yüksek antosiyanin maddesinin yaban mersininde bulunması ve meyveye rengini-tadını veren antosiyanin grubu bileşiklerin(malvidin ve delfinidin gibi) lösemi ve kolon kanseri hücreleri üzerine olumlu etkileri gösterilmiştir.
GÖZ HASTALIKLARINDA ÖNLEYİCİDİR:
Güneş ışığına maruz kalma sonucu gerçekleşen oksidasyon sonucu lenslerin puslu bir hal aldığı bilinmektedir.Özellikle göz dokusu hassas yapısı nedeniyle işlevini sürdürebilmek için bolca antioksidana ihtiyaç duyar.En iyi bilinen antioksidanlardan biri C vitaminidir.Gözün ön segmentinde yer alan sıvıda çok fazla C vitamini bulunur.Kornea ve lensin saydamlığını sürdürebilmesi için C vitaminiyle beraber antioksidanlar da işlev görür.Yaban mersini C vitamini açısından da zengin olması sebebiyle özellikle katarak oluşumunu önleyicidir.
2. dünya savaşında gece uçuşa çıkan pilotlara gece görüşünü güçlendirdiği için yabanmersini yedirdikleri kayıtlara geçmiştir.Yapısında bulunan A vitamininin de etkisiyle gece görüşünü güçlendirdiği için gece yolculuk yapmak zorunda olanlara önerebiliyoruz.
Ancak önemli bir konuda yaban mersini diye bilinen turna yemişinin şekerlenerek kurutulması sonucu şeker hastalarının bilinçsizce tüketimi sonrasında kan şekerlerinin yükselmesi ve buna bağlı komplikasyonlardan dolayı dikkat edilmesidir.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUR:
Yaban mersini ile yapılan çalışmalarda yapısındaki fenolik bileşiklerin LDL kolesterol oksidasyonunu inhibe ettiği bu sayede de kalp-damar hastalıklarından korumaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Lifli bir meyve olması nedeniyle kolesterol düşürücüdür.Lifler,bağırsakta safra asitlerini bağlar ve bu karışım dışkıyla vücuttan atılır.Safra asitleri kolesterolden yapılmıştır.Safra asitleri atıldıkça kandaki kolesterol seviyesi düşer.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER:
Yaban mersininin lif ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle sindirimi rahatlatıcı,kabızlığı önleyici özelliğe sahiptir.Böylece toksinlerin atılmasını sağlar.
ALZHEİMERA KARŞI KORUYUCUDUR.
Yaşlılık Araştırma Birliği (Alliance for Aging Research) günde 250-1000 mg C vitamini, 100-400 I.U E vitamini ve 10-30 mg beta-karoten alımıyla kronik yaşlılık hastalıklarının önlenebileceği veya geciktirilebileceği görüşündedir.
DOĞAL ANTİBİYOTİKTİR:
Yaban mersininin yapısında bulunan fenolik bileşikler insan sağlığı açısından antimikrobiyal ve antioksidatif etki göstermeleri nedeniyle doğal antibiyotik sayılabilmektedir.
Fenolik bileşikler: Bitkilerin kendilerini zararlı etkilere karşı koruyan, dış kaynaklı zararlılara karşı üretilen maddelerdir. Fenolik bileşikler meyve ve sebzelerin kendilerine özgü buruk tadını ve renklerini verirler.
İDRAR YOLU İLTİHABININ OLUŞUMUNU ENGELLER:
Bilimsel bir çalışmanın meta analizinde idraryolu enfeksiyonlarında yabanmersini suyu ve probiyotik fermente süt ürünlerinin kullanımının idraryolu iltihabının oluşumunu engellediği gösterilmiştir.
YABAN MERSİNİNİN BESİN DEĞERLERİ(100 GR)
A Vit.-54 IU(10 mcg) günlük gereksinmenin %1 i
C Vit-10 mg Günlük gereksinmenin %16 sı
E Vit-0.6 mg Günlük gereksinmenin %3 ü
Ca -6 mg Günlük gereksinmenin %1i
Fe_0.3 mg günlük gereksinmenin%2 si
Manganez-0.3 mg Günlük gereksinmenin%17 si
Potasyum-77 mg Günlük gereksinmenin %2 si
Lif-2 gr günlük gereksinmenin %10 unu karşılamaktadır.
100 gr 57 kalori ve % 83 sudur.
Yaban mersininin içinde A,C,E vitamini,demir manganez,kalsiyum ve bol miktarda potasyum bulunur
yaban mersinli tarifler
YABAN MERSİNİ İLE KOLAY TARİFLER
-Yaban mersinini taze meyve olarak,yanında ceviz badem gibi besinlerle ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.
MEYVELİ YOĞURT
1 Su bardağı yoğurt
1 çay bardağı yaban mersini
1 adet muz
1 tatlı kaşığı bal
15-20 adet badem
Hazırlanışı;
Yaban mersinini yoğurda ekleyin. Daha sonra muzu ezip yoğurda ekleyin .bal ve badem ilave ederek besleyici ve sağlıklı bir ara öğün elde edebilirsiniz.
YABAN MERSİNİ MARMELATI
MALZEMELER:
500 gr Yaban mersini
500 gr Elma, armut gibi püre elde edeceğiniz bir meyve
250 gr Şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Yaban mersinlerini yıkayın. Bir tencereye koyarak üzerine 1 su bardağı su ilavesiyle yaklaşık 15 dakika kaynatın. Kaynamanın son 5 dakikasına soyup çekirdek yataklarını çıkardığınız elmaları da ilave edin. Sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Elinizin dayanacağı ısıya geldiğinde hepsini kevgirden geçirip koyu bir püre elde edin. Bu püreyi 250 gr şeker takviyesi ile 35-40 dakika kadar pişirip limon suyu ile kestirin.
.