Pekmez, Anemi ve Demir Üçlüsü
Demir İle anemi arasındaki bağlantı
Demir hem hayvansal hem de bitkisel besinlerde bulunur. Et, tavuk, balık ve sakatatlardaki demir hem-demirdir. Hayvan dokularındaki koyu kırmızı rengi hemoglobin sağlar. Etin rengi koyulaştıkça hem-demir miktarı artar.
Bitkisel kaynaklı besinlerde ise hemoglobin yoktur dolayısıyla yapılarındaki demir formu hem olmayan-demirdir. Kuru baklagiller, kuru meyveler ( özellikle kuru üzüm, kuru kayısı ), pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, susam, tahin gibi yiyecekler hem olmayan-demir formundan zengindir. Yumurtadaki demirinde büyük bir kısmı hem olmayan-demir içermektedir.
Ancak bazı faktörlerin etkisiyle demir tam olarak emilemeyebilir.
Bu durumda ANEMİ gelişir.
Vücudunuzda ne kadar demirin emileceği, ne kadar demir aldığınıza, formuna, emilimi etkileyecek diğer besin öğelerinin varlığına ve kendi demir depolarınızın durumuna bağlıdır.
Pekmez anemiyi önlüyor
Anemiyi önlemek açısından yapılan çalışmalardan bazıları pekmez üzerinedir.
1984 yılında Devlet İstatistik Enstitüsünün yaptırmış olduğu bir anketin sonucuna göre ne acıdır ki toplu yerleşim bölgelerinde yaşayan insanların %60’nın hiç pekmez yemediği ortaya çıkmıştır.
Vitaminler ve mineraller yönünden zengin olan pekmez Ayrıca Dünya Sağlık Teşkilâtı ve FAO tarafından pekmez üretiminde kullanılan üzümün aminoasitler yönünden gerekli dengede olduğu kabul edilmiştir.
Yapılan bilimsel bir araştırmada demir eksikliği anemisi tespit edilen okul çağı çocuklarının beslenmelerine kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra 1’er yemek kaşığı pekmezi normal beslenmelerine eklediklerini takiben 3 ay sonra kan tahlilleri yapıldığında anemi hastalıklarının düzeldiği bulunmuştur. Çünkü pekmez hem biyoyararlılığı yüksek hem de oldukça fazla miktarda demir mineralini içeriyor olması çocukların demir ilacı kullanmadan hastalıklarının düzelmesine olanak sağlamıştır.
pekmezin gücü
Pekmez Anadolu’da sıklıkla yenilmesine rağmen şehir hayatı ile beraber saflaştırılmış ürünlerin üretimi ve tüketiminin artması ile beraber unutulan yiyeceklerimizden biri konumuna gelmiştir. Pekmez içerdiği organik asitler, mineral ve vitaminler açısından zengin örüntüsü nedeniyle çocuklar, hamile anneler ve yaşlılık döneminde çok önemli yiyecekler arasında değerini korumaktadır. Çünkü kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, bakır, çinko ve demir minerallerinin çok yüksek miktarlarda içeriği nedeniyle bu risk gruplarında eksikliği önlemek açısından önemli bir yere sahiptir.. Bunun yanı sıra pekmez sporcu ve çocukların beslenmesinde gerekli olan enerjiyi hızlı sağlaması ve doğrudan kana geçebilen sekerleri içermesi bakımından oldukça önemli bir besin maddesi olarak kabul edilir.